Digital clock

Isnin, 8 Julai 2013

Apa kaitan Madu dan bulan ramadhaN?









Fungsi Madu Dan Peranannya.

  • Meningkatkan kadar serapan kalsium dalam badan
  • Dapat meningkatkan hemoglobin dan dapat mencegah dari serangan anemia.
  • Bila dicampurkan sedikit cuka ia dapat merawat arthirik sendi
  • Kegunaan madu secara luaran juga dapat mempercepatkan lagi proses penyembuhan.
  • Dapat meningkatkan pengeluaran gastrointestinal untuk merawat ulcer.
  • Sumber laxative yang natural dan lembut
  • Sumber utama vitamin dan mineral yang kaya.
  • Sumber tenaga yang hebat dan semulajadi tidak seperti gula pasir yang memudaratkan


KHASIAT MADU  YANG TELAH TERBUKTI

A) MENGEMBIRAKAN KEKUATAN TUBUH

1. Memulih, menyegar dan menambah tenaga tubuh badan.
2. Memulihkan sel-sel urat besar.

3. Menjaga dan mengimbangi kekuatan badan.
4. Merangsang tenaga batin.

B) MEMBERSIH DAN MENAMBAH DARAH.

1. Memulihkan kembali bekuan darah dan membetulkan pengaliran darah.
2. Membersihkan lapisan darah dan darah menjadi bersih.
3. Mengimbangi kandungan lemak dan membuat janlung aktif.
4. Menghilangkan rasa kebas-kebas dan mengurangkan tekanan darah tinggi.
                       
KELEBIHAN

1. BAYI/KANAK-KANAK:

a) Membantu pertumbuhan janin dan bayi dari segi fizikal dan mental.
b) Menyembuh dengan segera cirit-birit.
c) Mengelak daripada cacing perosak dalam perut.
d) Mengeluarkan lendir dalam badan bayi dan menguatkan minda kanak-kanak.


2. REMAJA:

    Membantu menyempurnakan kesihatan berkekalan.

3. WANITA:

a) Menambah kejelitaan rupa paras yang asli dan tubuh badan yang menarik.
b) Mempunyai kulit yang halus, bersih dan berseri-seri.

4. LELAKI:

a) Tampan dengan kekuatan asli dan kelihatan lebih muda.
b) Menguatkan tenaga batin.

5. PENGIDAP KENCING MANIS (DIABETIS):

    Menstabilkan kandungan gula dala darah. (Gantikan gula kepada madu lebah)
           
6. UNTUK SEMUA:

a) Mengelak dari kegemukan yang tidak terkawal.
b) Memudahkan proses penghadapan dan lawas buang air.
c) Memulihkan penyakit berpanjangan.
d) Menguatkan jantung, buah pinggang dan badan.
e) Menyembuhkan penyakit dalam perut.
f) Mempercepatkan luka atau kesan pembedahan sembuh.
g) Memulihkan batuk dan lelah.
h) Menghindarkan badan letih dan lesu.
i) Kurangkan kesakitan bila datang haid.
j) Baik untuk perempuan bersalin.
k) Membantu/menerangkan pemandangan.

Air madu Kira Haq 
Pernah dengar x pasal air ni ?
Sebenarnya air ni da dapat pengiktirafan HALAL, MARDI, dan semakin popular 

Berdasarkan kajian di atas,, amat bersesuaian dijadikan diet masa bulan RAMADHAN


Sekarang ni lelaki gossip pun da mula minum,, hu3,, (rahsia kecantikan) =) 
Ade yang nal order ke? 

3 botol 350 ml - RM15 (siap pos laju)
3 botol 500 ml - RM20 (siap pos laju)

013-3929261


Rabu, 3 April 2013

Pengalaman Sebenar Peserta Penilaian Khas 2013 (DG41) Part 2


Salam Hye everybody

Alhamdulillah kita masih diberi peluang untuk bersua di dalam blog ni ,, Thanks coz sudi bace,,,

Seperti yang dijanjikan,, lelaki gossip nak share tentang apa yang berlaku masa penilaian khas,,,


Tentatif hari penilaian khas

7.30 am - Pendaftaran
9.00 am - Taklimat
9.30 am - Perbincangan Kumpulan
10.30 am - Rehat (Minum pagi)
11.00 am - Sesi soal jawab
11.30 am - Penyerahan surat lantikan DG41
12.00 pm - Bersurai


Pendaftaran
Masa pendaftaran ni jangan lupa lengkapkan senarai semak tau ,, Penting sesangat coz masa ni kalau korang disaring x lepas,, alamatnya kena iv la,,, mintak jauh sesangat ,,,, simpang 44,,,, Pastu korang akan duduk ikut table masing2,, rujuk nombor kumpulan k,,, ala macam table kat hotel tu,, kui3

Butiran Senarai semak

  1. Gambar (Ukuran passport)
  2. IC dan 1 salinan IC 
  3. Surat beranak dan 1 salinan surat beranak
  4. Sijil SPM dan 1 salinan sijil SPM
  5. Transkrip Akademik SEM 1- SEM 8 Degree berserta salinan ( 1 copy bagi setiap sem)
  6. Surat Pengesahan Kelayakan Akademik yang diiktiraf JPA berserta 1 salinan
* Peringatan - salinan wat satu je k bagi setiap copy dan jangan lupa pengesahan  means (cop) dari penjawat awam gred A,,, he3

Taklimat
Selalunya taklimat ni biase je,, die akan bagi tahu ape yang dilihat semasa penilaian dalam group korang,, Antaranya ialah ketokohan, komunikasi, suara, kepakaran, team work dan sebagainya ,,,

Penilaian
Time ni best,, macam LDK,, korang akan diberi tajuk mengenai pendidikan,, isu semasa mengenai pendidikan, apa2 sahaja,, yang penting time ni korang leh berbincang sesama,,, seronoknya,,, huhuuhu,, Ade kumpulan diminta menyanyi,, so korang layan sajo ,,, k ,, xyah stress2 ,, fun actually,, Team lelaki gossip xyah nyanyi ,, just borak2 ngan Tan Sri (curlaassst x) hehehe

Rehat
Perlu ke nak citer?? Huhu,, pandai2lah k,, makan je kot,, heheheh

Sesi Q & A (soal jawab)
Prepare lah nak tanya ape yang korang musykil,, pape je,, topik generous asal berkaitan k,, jangan tanya bile nak balik sudah,, kui3

Penyerahan surat lantikan DG41
Time ni vogue sangat,, wakil kumpulan ambil surat tawaran lantikan DG 41,,, macam hari anugerah or konvo dah,,, he3

Bersurai
Korang dah leh balik,, jangan lupa snap2 pic korang sepanjang penilaian khas,,, wat kenang-kenangan,,


Senyum semua,,,, geng pk IPG KPI  @ Putrajaya,, miss uolz


Sehingga berjumpa lagi di entry akan datang ,, xoxo

Ahad, 31 Mac 2013

Experience Posting di Pedalaman (2013)

Salam,,, hye everybody....

Sayu sesangat nak tinggalkan umah coz pasni da balik JB,, pape pun ,, xsabar nak tunggu 13 April ni for my biggest event in 2013 so far ,,, 

Kepada semua readers digest yang disayangi,,hehehee ,,, pengalaman penilaian khas part 2 akan di blogkan selepas ini coz ade yang lebih HOT dari pengalaman tu,, ape die?? pengalaman posting kat pedalaman ,,, hu3 ,, neway pic2 yang korang akan tengok ni my classmate aka roomate aka best friend (kori bukhari) yang posting kat sarawak ,,, 

He is so strong and i believe he can survive there,,, Untuk korang,, jadikan ini pbs korang before posting =)
Moralnya kat sini jika korang rase belajar tu susah, pbs tu mencabar dan praktikum tu menjerihkan,, jadikan ini inspirasi



Tangki tadah air hujan (outdoor gitu)
mesti korang tahu tempat ape ni 
Tempat tidur



Personally ,, lelaki gossip doakan semoga shbt2 yang ditempatkan di Sarawak & Sabah diberi kekuatan menempuh hari mendepan ,,,, doakan yang terbaik tuk korang
 =)

Sehingga berjumpa lagi ,,, xoxo







Rabu, 27 Mac 2013

Kisah Benar Tentang Penilaian Khas !! ( Part 1)

Salam,, hye everybody,,,

It's been a week im not blogging ,,,, so,, at this moment lelaki gossip nak share KISAH BENAR masa penilaian khas,,,

Korang tahu x ape tu penilaian khas?? Senang je jawapannya,, sesiapa yang xperlu ditemuduga lah,, he3, means bakal2 guru yang xperlu ditemuduga dan dilantik ke DG 41 ,, sape xnak kan?? hu3,,,

Ape syarat2nya?
Pointer mesti 3.5 ke atas dan Praktikum A or A-,,, Personally,, kalau graduan dari IPG mestilah tinggi lagi syarat pointer nya coz kalau setakat 3.5 tu ,,, realitinya da macam ikan kat pasar ,,, ramai sangat~~

Lelaki gossip dipanggil ke Putrajaya untuk penilaian khas,,, Cemerlang ke i? Erm,, ramai lagi cemerlang actually ,,, sebab tu kat sana ade pegawai Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan yang akan saring kita,, korang ingat leh sesuka hati je ke~~ hu3,,,,

APA KISAH BENARNYA?
Ok,, firstly,, fakta mengenai Penilaian Khas (PK) ni,, korang kenalah selalu online laman web spp tuk tahu pengumuman2 terkini,, baru leh tahu,,, barulah advance kan.. kalau korang tersenarai,, kene download senarai semak dalam tu,, ape die nak? Ok, tengok ni

Butiran Senarai semak

  1. Gambar (Ukuran passport)
  2. IC dan 1 salinan IC 
  3. Surat beranak dan 1 salinan surat beranak
  4. Sijil SPM dan salinan sijil SPM
  5. Transkrip Akademik SEM 1- SEM 8 Degree berserta salinan
  6. Surat Pengesahan Kelayakan Akademik yang diiktiraf JPA berserta 1 salinan
* Peringatan - salinan wat satu je k bagi setiap copy dan jangan lupa pengesahan  means (cop) dari penjawat awam gred A,,, he3

Apa yang berlaku masa hari penilaian?

7.30 am - Pendaftaran
9.00 am - Taklimat
9.30 am - Perbincangan Kumpulan
10.30 am - Rehat (Minum pagi)
11.00 am - Sesi soal jawab
11.30 am - Penyerahan surat lantikan DG41
12.00 pm - Bersurai

Best x?? Best gilerr pengisiannya,, so nak tahu ape yang berlaku ,, nantikan entry malam ni k,,,
Bye ,, xoxoxo



Rabu, 20 Mac 2013

3 HARI 10 JAM 57 MINIT je lagi ??? ALAMAK

Salam,,, hye semua ,,, Hopefully semuanya sihat (Alhamdulillah)

Pernah dengar dan tahu pasal pic ni ?



Jeng3 ,,, setiap tahun akan diadakan sambutan Earth Hour di seluruh dunia,, rugi x join ,,,rekod tahun lepas menarik kira2 lebih 83 buah negara dan 1 billion orang menyertainya... sangat ramai ,,, sape penganjurnya ? WWF (World Wide Fund for Nature),,  bold gitu kan ,, Sambutan ni bukan agenda Yahudi tau ,, jangan nak fitnah2 ,, xbaik,, he3 ,, Actually sambutan ni tuk beri kesedaran tentang pemanasan global yang semakin mengancam dunia ni,,, Manusia semakin rakus dan kejam sehingga mengabaikan kesedaran terhadap alam semulajadi dan haiwan ,,,Jika kita abaikan sambutan ni,, belum tentu generasi akan datang dapat tengok haiwan secomel ni lagi in the future ,,, hurm ,, sedihnya



So atas kesedaran,, marilah kita sambut dengan cara yang paling kreatif,,, contohnya






dan banyak lagi ,,, Anda semua dijemput hadir ya tuk memeriahkan sambutan ni .. berikut detailnya :-


Tarikh : 28 Mac 2013
Masa : 8.30 pm - 9.30 pm
Tempat : Rumah/ kediaman masing2

Terima kasih atas sokongan ..... =)

sehingga berjumpa lagi.. xoxoxo